เครื่องปรุง
น้ำมันดอกคำฝอย
หัวหอมแดง
กระเทียม
กะปิ
น้ำปลา
ซีอิ๊วขาว
น้ำส้มเพื่อให้รสแหลม
น้ำตาล
พริกขี้หนูอ่อน
หมูหรือกุ้ง
Stir-fried Young Chilles
Ingredients
Safflower oil
shallots
garlic
shrimp paste
fish sauce or soy bean sauce formula 2 vinegar
sugar
young bird chillies
pork cut in small pieces
small shelled shrimps,cut up
วิธีทำ
ตำกระเทียมและหัวหอมแดงพอแหลก ไม่ต้องตำระเอียด ใส่กะปิคลุกและตำให้เข้ากัน เรียกว่าน้ำพริกทั้งๆที่ยังไม่มีพริก
ตั้งกระทะใส่น้ำมัน เปิดไฟแรงๆใก้กระทะร้อน ใส่น้ำพริกผัดจนเกือบไหม้ แต่ไม่ไหม้
ถ้าแห้งไปเติมน้ำล้างครกหรือน้ำซุป ใส่น้ำปลาที่ผสมไว้ ใส่หมูพอหมูสุกใส่กุ้ง พอกุ้งสุกใส่พริกขี้หนูอ่อน คลุกให้ทั่ว ตักใส่จานตกแต่งให้สวยงาม
Method
Pound garlic and shallots lightly in the mortar.Add shrimp paste .No need to pound too hard,just mix them well together.
We call this mix "chilli paste" even though there are no chillies. Put some oil in the pan,put the pan on the stove, over high heat and wait until the pan is hot. Cook the chill paste until it is nearly burnt ( but not burnt ).
If it is too dry put a teaspoonful of stock ( or water that was used to wash the mortar ). Add a bit of fish sauce. Put in the pieces of pork. When pork pieces are cooked, put in pieces of shrimps. When shrimps are cooked, add young chillies, stir well. Put on a plate. Decorate the plate with chillies.
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น